Schietvaardigheid

Dit handboek is niet gemaakt voor wedstrijdschutters. Dat is ook niet nodig, want op de vereniging is meer dan voldoende instructiemateriaal beschikbaar om binnen de regels van de sport en met de juiste lichaamstechnieken goed te leren schieten.

De erfschutter is meestal een gelegenheidsschutter, die af en toe liefst met familie of vrienden wat wil schieten. Hij moet daarvoor een gemakkelijk te gebruiken luchtbuks hebben dat op de optimale afstand (OZR) nul gesteld is. Met de voorbeeld (pers)luchtbuks dat van 5 tot 30 meter nauwkeurig schiet (eventueel met de laserpointer) kan hij aan de slag met het vergroten van zijn schietvaardigheid.

Het nauwkeurig raken van een doel met een persluchtbuks of een CO2-buks is niet moeilijk als de buks goed gekalibreerd is, de schutter goed kan omgaan met de correcties voor afstanden en er bij het overhalen van de trekker rust heerst. We hebben al gezien dat het kalibreren van de luchtbuks met de hiervoor uitgelegde procedures niet zo moeilijk is. Vervolgens kan er geoefend worden. Niet op de manier van de sportschutter, maar op de manier van de erfschutter. Dat begint met een belangrijke basisvaardigheid.

Rust voor het schieten

Geduld en beheersing
Een luchtbuks gaat niet samen met haast en snelle actie. Alles wat je doet moet weloverwogen zijn. Het laden van je magazijn doe je rustig en nauwkeurig. Pellets mogen niet beschadigd raken. Op de baan zorg je ervoor dat deze vrij is en er geen mensen of dieren voor je loop kunnen komen. Je doelplaat is groot genoeg om ervoor te zorgen dat kogels jouw terrein nooit kunnen verlaten. Je spant de luchtbuks pas als je op het doel gaat mikken om te schieten. Als je zeker weet dat je gaat schieten ontgrendel je de veiligheid en mik je op je doel. Haal diep adem, adem uit en hou de adem in. Je hebt nu ongeveer 8 seconden om te schieten. Als het niet lukt om af te drukken dan begin je opnieuw. Even normaal ademen, diep inademen, uitademen en dan heb je weer een aantal seconden om het perfecte schot te lossen.

Houding en Techniek
In de sport-schutterij kun je, zoals hiervoor al gezegd, vele technieken vinden voor het nauwkeurig schieten onder wedstrijd-omstandigheden. De genoemde biatlon sporter haalt fantastische resultaten in liggende en staande houding met de ski’s nog aan en na een kilometers lange tocht in de barre kou. Voor jou als erfschutter, die gewoon zijn doel wil raken is dit wat veel van het goede. Je hoeft niet onder dergelijke extreme omstandigheden te presteren, want schieten op en rond het erf is geen wedstrijd. In tegendeel. Als je onder druk staat moet je vooral niet gaan schieten.

Een gouden regel om raak te schieten met een perfecte luchtbuks is een stabiele positie, waarbij de buks wordt ondersteund (opgelegd). Opgelegd schieten kan zowel staand, zittend, geknield als liggend. Zittend opgelegd schieten op een tafel is de allerbeste methode voor het nauwkeurig schieten. Dit is dan ook de houding voor het nul stellen (zero) van luchtbuksen, zoals je in het voorgaande hebt kunnen zien.

Zittend opgelegd schieten aan tafel

Bij zittend schieten vanachter een tafel rust de buks op een of twee zandzakken of een schietsteun. Het is belangrijk om comfortabel te zitten op een krukje of stoel direct achter tafel. Laat de buks met de voorkant (niet de loop!) op de schietsteun rusten. Plaats beide ellebogen op tafel en laat de linker arm terug buigen zodat de linkerhand de onderzijde van de kolf ondersteunt. De schietsteun moet hoog genoeg zijn om de luchtbuks goed aan de schouder te kunnen plaatsen. Zorg dat schouders en armen ontspannen zijn.

Staand opgelegd schieten

Er kan ook staand opgelegd geschoten worden en dit is al veel uitdagender. Er wordt dan gebruik gemaakt van een schietsteun. In principe kan dit van alles zijn wat in de omgeving beschikbaar is, zolang het maar de juiste hoogte heeft. Je maakt het jezelf en anderen gemakkelijker als je een verstelbare schietsteun gebruikt. Een stevig camera-statief is dan een prima oplossing. Als je daarop een klein zandzakje legt heb je een perfecte schietsteun. Als de luchtbuks erop gelegd wordt levert dit voor de schutter een comfortabele positie op. Steunen die te hoog of te laag zijn veroorzaken een verkrampte houding en daardoor wordt het moeilijker om nauwkeurig te schieten.

Bij staand opgelegd schieten staat de schutter schuin op de schietrichting achter de buks. Het lichaam staat rechtop. De schouders zijn ontspannen. De linkerarm steunt op de borst en pakt de rechter schouder en ondersteunt de buks onder aan de kolf. Het geweer rust op de schietsteun. Door de voeten ongeveer 50 cm uit elkaar te zetten worden zijdelingse bewegingen minimaal.

Zittend opgelegd schieten

Een goed alternatief is zittend op een krukje schieten met het geweer opgelegd op een schietsteun. Er zijn driepoot-krukken in de handel die behoorlijk stabiel zijn. Als met deze combinatie wordt geschoten dan gebruik je de houding van het staand opgelegd schieten. Alleen ga je zitten met de benen zo’n 50 cm uit elkaar.

Verder lezen…