Veel jongens en meisjes dromen ervan om met een luchtbuks te schieten. Vaak worden zij in hun jeugd met luchtbuksen geconfronteerd, die (in het buitengebied) in veel huizen en boerderijen wel op ergens zolder liggen of in de schuur hangen. Later kunnen ze besluiten om er zelf een aan te schaffen en er mee aan de slag te gaan. Veelal gaat het om schieten op blikjes of doelkaarten samen met familie en vrienden en het plezier zit ‘m vooral in het spel. Uiteindelijk belandt de buks op zolder en wordt af en toe van stal gehaald om wat in het rond te knallen.
De meeste luchtbuksen ondergaan dit lot. Hoewel het een verspilling lijkt, is het dat allerminst. In alle gevallen wordt plezier beleefd aan het onder de knie krijgen van de vaardigheid om iets te kunnen raken. Het wordt een verspilling als de schutter teleurgesteld raakt en het geweer uit frustratie aan de kant gooit.
Getalenteerde jonge schutters kunnen in de ban raken van de schietsport. Zodra ze de stap zetten om zich aan te melden bij een schietvereniging zullen ze merken dat ze hun achtertuin-buks beter thuis kunnen laten. Wedstrijdgeweren zijn anders en zijn toegespitst op het in verenigingsverband schieten. Deze lenen zich niet voor het met de familie op blikjes knallen. Ook in dat geval belandt de eerste luchtbuks op zolder. De kans is wel groot dat de sportschutter de buks af en toe van stal haalt om (nu met kennis van zaken) zijn kunsten aan familie en vrienden te tonen.
Dan is er een niet te onderschatten doelgroep die een luchtbuks kopen om er problemen met ongedierte (meestal ratten) mee op te lossen. Dit is verboden in de Flora en Fauna Wet omdat een luchtbuks niet wordt genoemd als toegestaan middel voor rattenbestrijding. Bovendien is aannemelijk dat geklungel met luchtbuksen onnodig dierenleed veroorzaakt. Kennis kan helpen om je te bezinnen op zo’n voornemen en daarvan af te zien. Hier staat tegenover dat sommige erfschutters wel degelijk de intentie hebben om hun luchtbuks op en om de boerderij hiervoor te gebruiken. Wij spreken deze erfschutters aan om zich goed te informeren en de juiste afwegingen te maken.
Hoe dan ook… Raak schieten is het doel en dat is ook leuk. Het leertraject is uitdagend, zeker als kennis beschikbaar is en kan worden vertaald naar vaardigheden. Voor de potentiële sportschutter, die op het erf alle blikjes op geweldige afstanden omschiet of op doelkaarten altijd de roos raakt is het een mooie opstap naar het wedstrijd-schieten.