Rattenjager leert van Erfschutter.nl

Met de toenemende rattenoverlast (bruine en zwarte ratten) ontstaat er een nieuwe manier van ratten bestrijden. Het ratten jagen met een stille en nauwkeurig ingestelde luchtbuks met nachtzicht-apparatuur. De rattenjager van Houten en Dokkum (Ratslag.nl) laat zien hoe het nieuwe beroep van rattenjager eruit ziet.

Hoewel rattenbestrijding met een luchtbuks formeel niet is toegestaan worden door Provincies (onder strikte voorwaarden) ontheffingen verleend voor het gebruiken van een luchtbuks bij het bestrijden van ratten. Naast zo’n ontheffing is ook een door de politie te verstrekken draagverlof nodig.

Er zijn twee categorieën rattenjagers in opkomst:

 • De professionele ongediertebestrijders, die het afschieten van ratten als extra optie willen gebruiken nu gif steeds meer verboden wordt.
 • De traditionele jager die naast het jagen met vuurwapens zich gaan toeleggen op het jagen van ratten met een luchtbuks.

Onder lucht-sportschutters is het taboe om op dieren te schieten. We moeten echter vaststellen dat de publieke opinie (als het om ratten gaat) aan het verschuiven is. Door de toenemende rattenoverlast is er minder weerstand tegen het gebruik van luchtbuksen voor het afschieten van ratten. Ook de overheid maakt merkbaar minder werk van de handhaving van wetgeving op dit onderwerp. Dat komt door de toenemende rattenoverlast en door wetgeving die het voor particulieren, boeren en traditionele rattenbestrijders lastig maken om rattengif te gebruiken.

Het is wel belangrijk dat de nieuwe generatie rattenjagers vakbekwaam is en ratten “diervriendelijk” kan afschieten. Het Kennis en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen heeft t.b.v. de gecertificeerde ongediertebestrijders een cursus vakbekwaamheid voor het jagen op ratten met luchtbuks en nachtzicht-apparatuur in het programma opgenomen. Het aantal Ongediertebestrijders en jagers dat een ontheffing van de Provincie heeft gekregen neemt toe. Ook bij de vergunningverlening wordt nadrukkelijk gekeken naar de vakbekwaamheid voor deze nieuwe vorm van rattenbestrijding.

De website ratslag.nl geeft een mooi beeld van wat het beroep rattenjager inhoudt. Leuk om te melden dat de Rattenjager die werkt in de regio’s Utrecht en Friesland veel geleerd heeft van Erfschutter.nl.

Eén gedachte over “Rattenjager leert van Erfschutter.nl”

 1. Hoe kan ik beginnen met ratten bestrijding
  En hoe kom ik in contact met mensen die ratten problemen hebben
  Ik heb een zeer zuiver schot schiet in de achtertuin op 30 meter dopjes
  van bierflesjes en ijsstokjes door de midden
  Wil graag mensen helpen van de ratten af te kopen en zo mijn hobby een beetje te kunnen bekostigen

Reacties zijn gesloten.