Schietsport

Voor sommige schutters is het bovenstaande uitzoekwerk de kern van hun hobby. Zij stellen en rekenen net zo lang tot zij de perfecte luchtbuks hebben gecreëerd en zijn veel minder geïnteresseerd in het daadwerkelijk schieten op doelen. Schieten doen ze alleen om aan te tonen dat de buks op iedere afstand 100% nauwkeurig is.

De perfecte luchbuks

Zij schieten eigenlijk alleen vanaf een tafel met een schietsteun of met hulp van zandzakken. Zij kicken erop dat zij hun luchtbuks inderdaad zo hebben ingeregeld dat er binnen een killzone van een paar millimeter over een groot bereik kan worden geschoten.

 

Flickr_-_Official_U.S._Navy_Imagery_-_NJROTC_cadet_takes_part_in_air_rifle_championship.
De perfecte houding

De traditionele wedstrijdschutter (voor bijvoorbeeld 10 m) heeft een heel ander focus. Hij houdt zich niet bezig met kogelbanen, maar is voortdurend bezig met het beheersen van zijn lichaam om een perfecte schutter te zijn. Biatlon sporters doen daar nog een schepje bovenop. Zij gaan heel hard langlaufen en stoppen af en toe om staand of liggend op doelen te gaan schieten. Daar is ook sprake van een perfect geweer (vuurwapen), maar die is helemaal ingericht op het nauwkeurig schieten op één bepaalde afstand.

Field Target schieten

Weer anderen willen ook werkelijk gaan schieten met de perfecte luchtbuks en willen werken aan de vaardigheid om staand, liggend, zittend of op knieën in staat te zijn om doelen op verschillende afstanden te raken. Dit zijn de sporters die zich bezig houden met Field Target schieten. Deze schietsport gaat uit van het perspectief van een jager. De gebruikte Field Targets (doelen) zijn vaak afbeeldingen van ratten, eekhoorns, duiven en konijnen.

De erfschutters doe het kalmer aan maar ieder heeft toch ook zijn eigen voorkeuren. De ene is meer bezig met het creëren van de perfecte luchtbuks, terwijl anderen er veel plezier in scheppen om de kunst van het raak schieten op een specifieke afstand onder de knie te krijgen. De combinatie van deze twee aanpakken vergt beduidend meer inspanning en kan worden beoefend door op het erf en de stallen meerdere doelen op verschillende afstanden te plaatsen. Op deze manier kom je dicht bij de wedstrijdsport van het Field target schieten.

Voor de erfschutters zijn er allerlei leuke Field Target doelen te krijgen en het kan erg leuk zijn om met vrienden of familie op deze doelen te schieten. De meeste schutters zijn echter tevreden met eenvoudige huis-tuin-en-keuken-doelen, zolang het maar een uitdaging is om het te raken en het duidelijk zichtbaar of hoorbaar is dat het doel is geraakt. Let daarbij wel op het milieu en zorg ervoor dat er geen lood op het terrein achterblijft. Dit kun je bereiken door de doelen in een kogels vangende kist te plaatsen of door achter het doel een plaat multiplex te zetten.

Verder lezen…