Wapenhandel Colenbrander

Interview: Op 10 mei 2013 heeft de webredactie met Robert Colenbrander gesproken over zijn bedrijf. Hieronder het verslag…

Wapenhandel Colenbrander is voor achtertuinschutters een interessant bedrijf. Het bedrijf levert zowel luchtdruk- als vuurwapens, maar is ondanks de vuurwapenverkoop een open en toegankelijk bedrijf, waar vuurwapens uit het zicht worden bewaard. Ook de ligging van het bedrijf in agrarisch gebied levert een gemoedelijke sfeer op waar (nieuwe) klanten zich welkom kunnen voelen.

Robert Colenbrander van wapenhandel Colenbrander en schietbaan “De Heide” is nu de drijvende kracht achter het bedrijf dat in 1974 door vader Colenbrander is op gericht. Vader is gepensioneerd, maar nog regelmatig in de zaak te vinden. Robert is weliswaar opgegroeid in de zaak aan huis, maar heeft aanvankelijk gekozen voor een andere carrière. Enige jaren geleden heeft hij, ook omdat zijn vader intussen 70 jaar was, de zaak overgenomen. Daarvoor moest hij wel eerst de noodzakelijke diploma’s en vergunningen halen. Intussen is Robert een ervaren wapendeskundige die door zijn vaste klanten wordt gewaardeerd om zijn kennis en hulpvaardigheid. Robert heeft een dagtaak aan zijn bedrijf en heeft de overtuiging dat je een wapenhandel er niet maar even bij kan doen. Hetzelfde geldt voor de webshop. Hoewel hij ook per koerier zaken thuisbezorgt komen veel klanten uiteindelijk toch ook naar de winkel.

Het bedrijf levert wapens voor schietsport en jacht, kleiduivenschieten, luchtbuksen, verrekijkers, kleding en alle bijpassende accessoires. Daarnaast is er een schietbaan voor kleiduiven schieten.

Deze wordt gebruikt door de circa 100 leden van de schietvereniging “De Heide” die regelmatig op zijn terrein op kleiduiven schieten en na afloop nog even napraten in de gezellige kantine bij de woonboerderij. Robert biedt de schietbaan ook aan voor feestjes en personeelsuitjes en kan mensen die nog nooit hebben geschoten een onvergetelijke dag bezorgen.

Robert is instructeur (kleiduiven schieten) en vindt jagen prima zolang het maar serieus en deskundig gebeurd. Zelf is hij geen fanatieke schutter of jager. Wel is hij erg geïnteresseerd in de techniek en is dan ook regelmatig in de werkplaats te vinden.

Bijzonder in de winkel is de schiettunnel bij het rek voor de luchtbuksen. Mensen die een luchtbuks of richtkijker willen uitproberen of inschieten kunnen direct vanuit de winkel schieten op een kaart die elektrisch op verschillende afstanden kan worden gezet. Voor Robert zelf is de schiettunnel ook handig, omdat bij het uitpakken en inregelen van nieuwe buksen meteen even kan worden getest en gekalibreerd. Hetzelfde geldt voor reparaties.

De schietbuis voor testen van luchtbuksen

Robert is onder de indruk van de kwaliteit van de informatie op Achtertuinschutter.nl. Hij geeft zelf regelmatig uitleg aan klanten over het gebruiken van luchtbuksen en vindt het fijn dat nu dit elektronische handboek over luchtbuksen beschikbaar is. Hij kan klanten nu ook verwijzen naar deze website. Hij weet dat er veel luchtbuksen worden verkocht en in omloop zijn. Zeker in het buitengebied, waar mensen kunnen beschikken over behoorlijke achtertuinen of een erf achter de boerderij. Hij denkt dat Achtertuinschutter.nl toegevoegde waarde levert voor deze doelgroep en hij hoopt dat het mensen met een luchtbuks op zolder zal stimuleren om deze weer eens te gaan gebruiken.

Colenbrander heeft een uitgebreid assortiment luchtbuksen. Naast traditionele merken en typen is het segment van de PCP (Persluchtbuks) een groeiende markt. Hij verkoopt veel persluchtbuksen van bekende merken en houdt de ontwikkelingen van deze markt in de gaten. Hij ziet ook dat deze wapens steeds beter en vooral krachtiger worden. Hij is benieuwd naar de gevolgen van deze ontwikkeling voor wet en regelgeving. Robert heeft veel met regelgeving te maken en stelt zich op het standpunt dat regels het algemene belang dienen. Citaat: “Ik neem de wet zoals die komt”.

Robert beleeft zichtbaar plezier aan zijn zaak en heeft de winkel en schietbaan aan huis (woonboerderij). Daardoor is het een gezellige plek waar schutters elkaar ontmoeten. Klanten krijgen uitstekend advies in de gezellige winkel, die in niets lijkt op de vaak gebarricadeerde wapenhandel in de grote steden.

Volgende uit de lijst…