JOPPIE’S DUMP (Airguns)

Interview: Op 17 mei 2013 heeft de webredactie met Alfred de Vries gesproken over het bedrijf dat hij samen met zijn collega’s in het centrum van Hilversum voert. Hieronder het verslag…

Kopie van Winkel voorgevelJOPPIE’S DUMP is een overvolle winkel aan de Herenstraat 43B en de webshop AIRGUNS.NL is de virtuele winkel die minstens zo volgepakt is. Het assortiment van deze jongens is overweldigend en is absoluut een bezoek waard. Het bedrijf heeft zich (naast outdoor- en legerdump-artikelen) toegelegd op luchtbuksen en aanverwante zaken. Alfred is de drijvende kracht achter het luchtbuks-assortiment. Hij heeft daarvoor de vergunningen en niet in de laatste plaats de kennis en de ervaring.

Winkel

Alfred is in Hilversum opgegroeid met wapens en hij denkt nog wel eens terug aan die tijd waarin hij daarmee onder goede begeleiding kennis kon maken. Met zijn technische opleiding (werktuigbouwkunde) diende hij in de Marine bij de wapen-technische dienst en was hij specialist in hydraulische en pneumatische systemen. Eenmaal in het burgerleven heeft hij zijn passie voor wapentechniek voorgezet bij bedrijven die zich richten op wapens en wapentraining. Daar ligt ook het begin van zijn eigen merk “Beaumont” luchtbuksen.

Het gesprek over de ontwikkeling van de Beaumont buksen ontaardt al snel in een opsomming van interessante technische wetenswaardigheden die in dit artikel niet zo gemakkelijk zijn te plaatsen. We proberen om bruikbare technische details te verwerken in de uitleg van principes in het handboek-deel van deze website. Dat Alfred met zijn eigen merk een puur Nederlands product levert, waarvan alle onderdelen in Nederland worden gefabriceerd, is leuk om te vermelden. Het is ook echt zijn bedoeling. Hij koestert het geheim van de smid en assembleert zelf alle Beaumont buksen. De koper van zo’n hoogstaande (High-Power) luchtbuks kan erop vertrouwen dat de meester hoogst persoonlijk zijn wapen heeft gemaakt en getest. Er is dan eigenlijk geen sprake van kopen. Het is meer een kwestie van laten maken volgens de wensen van de klant. Alfred vertelt dat hij op deze manier bijzondere klanten ontmoet die precies weten wat ze willen. Ze willen in ieder geval grote kalibers en “Power” en dat is het kenmerk van alle Beaumonts. De Beaumonts kom je regelmatig tegen op 100mAirgun wedstrijden, maar je kunt ze evengoed op 300 m gebruiken. Je moet dan wel een flinke achtertuin hebben.

De naam “Beaumont” heeft ook een verhaal. Dit is namelijk een historisch Nederlands Infanteriegeweer dat al in 1895 is uitgefaseerd. De naam was na meer dan 100 jaar vrij van rechten en Alfred is er trots op dat hij dit puur Nederlandse product opnieuw heeft kunnen lanceren.

Op de vraag of de Beaumont luchtbuks een product is voor de Achtertuinschutter is Alfred stellig. “Nee, dit is geen spul voor gelegenheidsschutters of beginneners!”. Hijzelf biedt beginnende schutters over het algemeen een goedkoper product aan. Het merk “Gamo” komt dan het eerst bij hem op. Als ik vraag waarom Gamo dan is hij ook stellig. “Deze zijn robuust en ik krijg ze zelden terug voor reparatie”. Alfred vindt het leuk om te zien dat alle uitleg op de Achtertuinschutter is gebaseerd op de Gamo Dynamax PCP. Hij vindt dat typisch voor het merk dat volgens hem meer waardering verdient dan dat het nu krijgt.

Vraag: Wie zijn volgens jou de achtertuinschutters? Alfred: “Dat zijn er heel veel. In principe kan iedereen achtertuinschutter zijn”. Er is voor elk wat wils. Mensen met een kleine tuin kunnen met een luchtpistool of niet al te krachtige luchtbuks op 10 meter al veel plezier beleven. Heb je 50 meter tuin dan is een minder krachtige PCP heel lekker om zuiver op deze afstand te kunnen schieten. Je kan ook binnenshuis schieten. Dat is een kwestie van inrichten en als je een flinke schuur hebt kun je met vrienden en familie leuke wedstrijdjes organiseren.

Het is de redactie van de Achtertuinschutter.nl opgevallen dat Airguns.nl veelvuldig is betrokken bij initiatieven in de luchtschietsport. Alfred bevestigt dat. Hij is persoonlijk ook vaak betrokken. Zo heeft hij ooit de luchtschietclub in Bussum mee opgericht. Airguns.nl sponsort de 100mAirgun-club en de DFTA (Field target schutters) en Alfred is regelmatig bij dergelijke gelegenheden aanwezig. In het verleden schreef hij ook  regelmatig op Luchtbuks-forums maar is daarmee gestopt omdat daar naar zijn idee veel onzin wordt verkondigd en hij zich ergert aan de veelal ongenuanceerde discussies.

WerkplaatsHij nodigt mensen met serieuze vragen en wensen uit om naar de winkel te komen en het gesprek aan te gaan. Ook als je problemen hebt met je oude luchtbuks. Alfred heeft een uitgebreide werkplaats en kan snel vaststellen wat er aan de hand is.

Alfred vindt het leuk dat Achtertuinschutter.nl probeert om de grote groep van thuisschutters te voorzien van degelijke en bruikbare informatie en moedigt ons aan om daarmee door te gaan. Alfred biedt aan om ons het helpen met beeldmateriaal en wil graag met ons in contact blijven. We spreken af dat er vanuit Achtertuinschutter.nl verwezen wordt naar Airguns.nl en visa versa.

Volgende uit de lijst…