Op 8 januari heeft Johan van de web-redactie een gesprek Louis Polane. Een markante stevige man met een donkere stem die, blijkt later, een gepassioneerd operazanger is. Aanleiding van het gesprek is de bijzondere winkel van LP Sportwapens op een gemakkelijk bereikbare locatie in Leiden. Het is een grote ruimte die klein lijkt door heel… veel… Sportwapens. Luchtbuksen, handbogen en kruisbogen en alles wat daar bij hoort. Maar ook een setje tuinstoelen en een tafel, waar wij lekker aan de koffie een bijzonder gesprek hebben. In een van de stoelen ligt een heel klein hondje.
Het lijkt erop dat Louis in zijn winkel woont. Er is een keukentje, een prachtig aquarium met grote maanvissen en een terrarium met zeldzame kikkertjes. Gifkikkers!.. Ik weet niet of het grapje was en hij maakt me aan het lachen. Even later is hij weer serieus en soms cynisch. Louis Polane heeft kenmerken van een survivor die het liefste de liederen van Plácido Domingo zou zingen voor een groot publiek. Omdat hij daarmee niet genoeg kan verdienen heeft hij van een andere hobby zijn werk gemaakt. Hij is sportschutter bij de NFTI en toen de kans zich voordeed om een partij Benjamin Discovery’s op te kopen, werd hij wapenhandelaar. “Dat is”, zo zegt hij zelf, “wel wat uit de hand gelopen en is nu een fulltime bezigheid”. Er blijft weinig tijd over om nog zelf te schieten.
Louis neemt geen blad voor de mond. Hij kent zijn vak en zijn pappenheimers. Met 18 jaren betrokkenheid bij schietverenigingen heeft hij feilloos in de gaten wat schutters willen en wat ze nodig hebben. Soms staat dat haaks op elkaar. Klanten willen soms een typisch merk en als Louis het idee heeft dat dit niet verstandig is dan kan hij met overtuiging laten zien dat ze beter een andere oplossing kunnen kiezen, die meestal goedkoper is. Hij laat de mensen voelen door ze buksen in handen te geven en ze te laten schieten. Louis is wars van kale kak en van dure merken waarvan de prijs niet in overeenstemming is met de prestatie.
Zo is hij ook naar zijn klanten. Voor serieuze klanten is hij goud waard en maakt ze gelukkig met goede spullen voor een goede prijs. Je moet niet al te eigenwijs zijn en vooral als je volgens hem onzin uitkraamt (meestal opgepikt op luchtbuksforums) dan mag je op een stevige discussie rekenen. Beginners en onervaren schutters kunnen bij hem terecht voor advies en goede raad en dan is hij een boeiende leermeester die de tijd neemt om je verder te helpen.
Als je vraagt wie zijn klanten zijn dan is hij stellig. “Aan wedstrijdschutters heb je niets. Die willen dure merken en veel korting”, zegt hij. De normale achtertuinschutter heeft hij het liefst. Zij hebben meestal een concreet doel voor ogen en willen geadviseerd worden. Ook als het doel misschien niet helemaal legaal is. Ook Belgen krijgt hij veel in de zaak en dat is te verklaren door het verbod in België om te adverteren met prijzen. Daardoor is de markt in België ondoorzichtig en zijn spullen duurder dan in Nederland.
Als ik hem vraag wat op dit moment de beste buks is, dan is hij ook heel stellig. “Benjamin Marauder”, zegt hij. “Dat is in alle opzichten de beste en ook nog met de beste prijs/prestatie”. Maar hij biedt klanten keuze genoeg. Als deze toch voor een Weihraugh gaan dan kan hij die leveren. Ze staan bij hem in het schap. Wat hij jammer vindt is dat mensen denken dat ze goedkoper uit zijn in Polen. Die klanten houden dan geen rekening met de regels die daar gelden en krijgen een buks die beperkt is tot 16 joule. Ze komen dan alsnog bij hem terecht om de buks te laten tunen. Vaak is dat dan niet mogelijk en dan zijn mensen teleurgesteld.
Verder verkoopt hij veel gasveerbuksen. Alle merken hebben deze nu in het assortiment en daarmee wordt de veerbuks opnieuw op de kaart gezet. Met de Gasveer of Nitropiston zijn goedkope, krachtige en toch rustige buksen te maken die ook voor achtertuinschutters goed bruikbaar zijn.
Tenslotte vraag ik hem wat wij van Achtertuinschutter.nl zou kunnen doen om de doelgroep nog beter te informeren. Louis bepleit, dat wij meer aandacht moeten geven aan “Wet en regelgeving”. Mensen denken dat je voor luchtbuksen een vergunning nodig hebt. Hij moet voortdurend uitleggen dat er eigenlijk nauwelijks beperkingen zijn om een luchtbuks te hebben en te gebruiken. Hij zou willen dat we daar meer over schrijven en ik beloof hem dat we er een nieuwsbericht aan zullen wijden. Daarmee neem ik afscheid van Louis die met zijn hondje op de arm de deur achter mij sluit.